پایگاه خبری فناوری اطلاعات برسام
پایگاه خبری فناوری اطلاعات برسام –
و سال از زمان انتشار کنسولهای نسل هشتم گذشت و سال ۲۰۱۵ یکی از مهمترین سالهای دنیای بازی بود؛ دو کنسول اکس باکسوان و پلی استیشن ۴ نیز بهترین عملکرد خود را در این سال نشان دادند. حال که به پایان سال ۲۰۱۵ نزدیک میشویم، قصد داریم تا بررسی دقیقتری بر عملکرد این دو کنسول در سال ۲۰۱۵ داشته باشیم. درمقاله قبلی خود، عملکرد اکس باکسوان در سال ۲۰۱۵ را بررسی کردیم. حال، نگاهی دقیق برعملکرد کنسول پلی استیشن ۴ خواهیم داشت. کنسولی با بنیاد قوی، عناوین زیبا و تعدادی نقص که میتوانید در ادامه مشاهده کنید. با گیمفا همراه باشید.
همچنان قدرتمند، حتی قویتر از Steam Machines
در مصاحبهای با گیب نیوول، بنیانگذار کمپانی Valve، زمانی که بحث بر قدرت Steam Machines رسید، نیوول به این نکته اشاره کرد که Steam Machines با قیمتی برابر باکنسولها از آنها قویتر است. باید گفت نیوول در این مورد اشتباه میکند. ارزانترین مدل Steam Machines صد دلار گرانتر از کنسول ۳۵۰ دلاری سونی (۳۵۰ دلار براساس قیمت رسمی کنسول است و نه باندلی که بهراحتی میتوانید به قیمت ۳۰۰ دلار پیدا کنید!) فروخته میشود.
در ضمن اولین مدلهای Steam Machine بهصورت واضح نشان دادند که نمیتوانند در مقابل پلی استیشن ۴ ایستادگی کنند. فراموش نکنید بازیها قدرت بیشتری را از کامپیوترهای شخصی نسبت به کنسولها میخواهند. The Witcher 3 را درنظر بگیرید. این عنوان ۶ گیگابایت رم میخواهد، این بدین معنی است که Steam Machines ما که تنها ۴ گیگابایت رم را داراست، نمیتواند یکی از بهترین بازیهای سال را اجرا کند.
کنسول PS4 در سال ۲۰۱۵ موفق بود یا شکست خورده؟
دو سال پیش، وقتی کنسول پلی استیشن ۴ عرضه شد، هدف آن تبدیل شدن به مقرون به صرفهترین و در عین حال قویترین دستگاه بازی بازار بود. باید گفت که پس از گذشت دوسال، پلی استیشن ۴ همچنان مقرون به صرفهترین و در عین حال قویترین دستگاه بازی بازار است. داشتن ۸ گیگبایت رم GDDR5 و ۱۷۶ گیگبایت پهنای باند انتقال اطلاعات، بدین معنی است که برای هر تولید کننده سختافزاری رقابت با پلی استیشن ۴ سخت است.
مدل جدید پلی استیشن ۴ ارزانتر، ساکتتر، کممصرفتر و حافظه بیشتری را داراست
در سال ۲۰۱۵ سونی مدل جدیدی از پلی استیشن ۴ را با شماره CUH-1200 تولید کرد. بررسیها نشان داد که این مدل ۳۰W کممصرفتر از کنسول قبلی است و همچنین بسیار ساکتتر از مدلی که در ابتدا عرضه شده بود. متاسفانه در این مدل جدید صفحه براق کنسول با یک صفحه مات ارزان جایگزین شده است؛ اما عرضه رنگهای متفاوت کمک میکند. سونی قیمت پلی استیشن ۴ را نیز در تمامی نقاط جهان کاهش داد. از طرف دیگر مدل یک ترابایتی نیز عرضه شد و بررسیهای جدید خبر از بازشدن هسته هفتم CPU این کنسول را میدهد که این به معنای عملکرد فنی بهتر آن است.
بیشترین تعداد بازی در سال ۲۰۱۵
همانطور که میدانید، سونی بخاطر عدم عرضه عناوین انحصاری عالی خود در شش ماهه دوم سال ۲۰۱۵ بهشدت مورد انتقاد قرار گرفت. تاخیر Uncharted 4 و عدم عرضه آن در ماه پاییز، درحالی که کنسول رقیب عناوین انحصاری بزرگی چون هیلو ۵، فورزا ۶ و Rise of the Tomb Raider را در لیست خود داشت، باعث ناراحتی طرفداران شد. با وجود تعداد بالای عناوین انحصاری مایکروسافت و خالی بودن دست سونی در ماههای پایانی سال، پلی استیشن ۴ دارای بیشترین تعداد بازی در سال ۲۰۱۵ است. بهترین عنوان انحصاری پلی استیشن ۴ یعنی Bloodborne در سال ۲۰۱۵ عرضه شد. Bloodborne توانست نمره کامل را از منتقدین سختگیری چون The Guardian و EDGE دریافت کند.
پس از آن نیز عنوان انحصاری Until Dawn وجود دارد که با عرضه سبکی ترسناک و هیجانانگیز شما را شگفت زده میکند. از نظر عناوین انحصاری، کنسول سونی سال خوبی را پشت سر گذاشت اما جایی که حقیقتا این کنسول میدرخشد، عناوین انحصاری کنسولی (بدین معنا که در کنسول رقیب وجود ندارد) است و بهترین آن را به جرئت میتوان عنوان Rocket League معرفی کرد. Rocket League یکی از بهترین تجربههای ورزشی و چندنفره سال را عرضه میکند و پلی استیشن ۴ تنها کنسولی است (نسخه اکس باکسوان در سه ماهه نخست سال ۲۰۱۶ منتشر میشود.) که هماکنون میتوانید این بازی را برروی آن تجربه کنید.
دیگر بازی انحصاری کنسولی قابل ذکر، بازی زیبای SOMA است و البته Everybody’s Gone to the Rapture نیز عالی است. برای کسانی که کنسول پلی اسیتشن ۳ را نداشتند نیز صفی طولانی از عناوین بازسازی شده وجود دارد، Uncharted Collection و Journey تنها تعدادی از عناوین بهبود یافته کنسول پلی استیشن ۳ هستند که برای پلی استیشن ۴ منتشر شدند. در آخر نیز کنسول پلی استیشن ۴ حقیقتا بهشت عناوین مستقل است و عرضه عناوینی چون Axiom Verge ،Race the Sun ،Hatoful Boyfriend ،The Talos Principle مهر تاییدی در توجه سونی به سازندگان مستقل است.
کنترلر پلی استیشن ۴ حقیقتا نیازمند یک ارتقا است
کنترلر DualShock 4 درمقایسه با DualShock 3 یک جهش رو به جلو است اما همچنان مشکلات خود را دارد. هسته مشکلات این کنترلر، عمر باتری آن است که در بهترین حالت تا هفت ساعت یا شاید کمتر دوام بیاورد و بهمیتوان به صراحت آن را ضعیف دانست. از زمان انتشار سونی رنگبندیهای مختلفی را برای کنترلر خود عرضه کرده است اما مشکل اساسی آن را حل نکرده است.
ماجراجویی جذاب شما در دنیای بزرگ ویچر با اعلان شارژ باتری رو به اتمام است خراب میشود. باوجود چنین مشکل مهمی در کنترلر، سونی حتی به خود زحمت نداده است تا امکان خاموش کردن تاچپد و لایت کنترلر را به کاربر دهد. بهنظر نمیاید که سونی به کنترلر خود حالت ذخیره انرژی را اضافه کند و ما امیدواریم که در مدل بعدی از اشتباه خود درس بگیرد.
باتوجه به این مشکلات بهنظر میاید کنترلرهایی که با باتری AA کار میکنند، همانند کنترلر اکس باکسوان که با استفاده از باتریهای شارژی تا ۲۰ ساعت قابل استفاده است، بسیار بهتر از کنترلر سونی عمل میکنند.
نمایشگاهی از تجربیات شکست خورده
بهنظر میآید تیم نرم افزاری پلی استیشن با خلاقیت و جسارت خاصی فعالیت میکند که در کنسولهای دیگر یافت نمیشود. سونی با فلسفه «چرا که نه؟» سرمایهگذاریهای نرمافزاری خود را برروی ویژگیهای عجیب میگذارد و هیچ ترسی از شکست آنها ندارد.
مطمئنا ویژگیهای وجود داشتند که با محبوبیت و موفقیت روبهرو شدند. همانند قابلیت ایست/ادامه که چندماه قبل اضافه شد؛ اما ویژگیهای بسیاری وجود دارند که با شکست روبهرو شدند. برای مثال ویژگی SharePlay که به شما اجازه میدهد کنترل بازی را از طریق اینترنت به دوست خود بسپارید، بهنظر جالب میآمد تا اینکه بسیاری از ناشرین این قابلیت را در بازیهای خود مسدود کردند.
از طرف دیگر قابلیت RemotePlay وجود دارد که به شما این امکان را میدهد تا بازی پلی استیشن ۴ خود را برروی پلی اسیتشن ویتا استریم کنید. با اینکه این قابلیت از نظر فنی بهصورت قابل قبولی عمل میکند؛ اما افراد بسیار کمی از آن استفاده میکنند، چرا که کوچکترین لگ در بازی صدمه بالایی به تجربه شما وارد میکند. از طرف دیگر دکمههای پلی استیشن ویتا بهخوبی برای بازیهای پلی استیشن ۴ تعریف نشدند و باعث ایجاد مشکلاتی میشوند.
در همینحال سرویس PS Now که حقیقتا ارزش زمان شما را ندارد، در طی ۱۲ ماه گذشته در گودالی از ویژگیهای بیمصرف فرو میرود که بهنظر نمیآید دیگر بتواند از آن خارج شود.
بیتوجهی به ویژگیهای درخواستی
طرفداران ویژگیهای بسیاری را از سونی میخواهند تا به پلی اسیتشن ۴ اضافه کند. سری به Reddit بزنید و خودتان ببینید. پس از عرضه بهروزرسانی شماره ۳٫۰ کنسول پلی استیشن ۴ طرفداران از بیتوجهی سونی به درخواستهایشان بسیار ناراحت شدند و شاید پست احساسی یکی از طرفداران که رای بسیاری را گرفته بود نشان دهنده این ناراحتی است؛ این پست «بهروزرسانی شماره ۳٫۰ جوکی بیش نیست و سونی باید اینو بشنوه» نام دارد و در ادامه نیز میتوانید خلاصهای از نوشتههای آن را مشاهده کنید:
«سونی بهجای اینکه ویژگیهای درخواستی طرفداران همانند فولدرها، اعلان دوستان، راهی برای تمیز کردن رابط کاربری، تغییر نام PSN، راهی برای ناشناس شدن و بسیاری دیگر را به طرفداران عرضه کند، ویژگیهایی به بخش اجتماعی خود اضافه میکند و تبلیغات را به حلقمان میریزد.»
از زمان انتشار پلی استیشن ۴ طرفداران ویژگیهای درخواستی بسیاری داشتند اما سونی گرفتار عرضه ویژگیهای آزمایشی و شکست خورده بوده است.
درست است که این ویژگیها بهصورت کاملا رایگان به طرفداران عرضه میشد و هدف سونی نیز بهبود تجربه بازیبازان بوده است؛ اما جامعه پلی استیشن نیز به مدت دو سال ویژگیهایی خواسته است که تجربه پلی اسیتشن را بهتر میکند و با بیتوجهی روبهرو شده است. حتی ملت پلی استیشن سایتی با نام betterPSN.com را راه انداختند تا سونی حرف آنها را بهتر ببیند. بعضی از ویژگیهای درخواستی موجود در سایت بیش از ۱۴۱ هزار رای دارد. از طرف دیگر مایکروسافت با ارائه ویژگیهایی مبنیبر درخواستهای طرفداران وضعیت بسیار بهتری دارد.
دیگر اتفاقات تاثیرگذار
ثبات بخش آنلاین گرچه نسبت به سال گذشته بهبود یافته است اما همچنان لرزان است.
داستانهای ترسناکی از وضعیت بد خدمات مشتری سونی وجود دارد.
Spotify اولین سرویس موسیقی باارزشی است که برروی کنسولها عرضه شده است.
تمهای زیبایی برای سیستمعامل پلی استیشن ۴ وجود دارد.
پلاستیک ارزانی که برروی آنالوگهای کنترلر استفاده شده است، به سادگی ساییده میشود.
Twitch بالاخره پس از گذشت دو سال برای پلی استیشن نیز عرضه شد اما فقط برای ایالات متحده.
سونی سرمایهگذاری بسیاری برروی عناوین انحصاری زمانی و انحصاری کنسولی میکند که در کنسول رقیب موجود نیست. عناوینی انحصاری زمانی و کنسولی مثل Final Fantasy VII Remake و Shenmue III بههمراه عنوانهای مهم دیگری چون No Man’s Sky و محتوای زمانی بازیهایی چون Destiny و Call of Duty از این دسته هستند و سونی احتمالا در آینده نیز این کار را خود را ادامه دهد.
هنوز نمیشود در مورد واقعیت مجازی پلی استیشن نظر داد. دلایل بسیاری کمی برای خرید PS4 Camera وجود دارد.
نتیجهگیری
استراتژی سونی در عرضه پلی استیشن ۴ ستودنی است؛ پلی استیشن ۴ دستگاهی است که با رعایت استانداردهای کنسولها و همچنین سطح کیفی و فنی بالای آن در ساخت و تمرکز آن برروی بازیها، تجربهای ناب به بازیبازان ارائه میکند؛ نتیجه آن عرضه دستگاهی مقرون به صرفه و قدرتمند است که به سادگی میتوان استفاده کرد. امسال نیز کنسول سونی کاری کرد که گذشتگان به آن بیتوجهی میکردند یعنی ارائه کتابخانهای با بیشترین و بهترین تعداد بازیهای مستقل و توجه تحسین برانگیز به سازندگان مستقل. این کنسول هنوز هم مشکلاتی دارد که به آن اشاره شد؛ اما اصول آن برپایههای محکمی ساخته شده است که خرید آن را ضروری میکند.